BlackBerry Q10

[lightgrey_box]
Sa svojom hardverskom tipkovnicom BlackBerry Q10 je jedan od tek nekoliko uređaja koji danas na tržištu nude taj ugođaj. Uz to Q10 pokreće BlackBerry 10 operativni sustav koji se ponajviše temelji na sigurnosti, ali i na jednostavnosti korištenja kada se na njega priviknete. BB Q10 je odličan uređaj za sve poslovne osobe koje puno tipkaju.
[/lightgrey_box]

BlackBerry Q10 specifikacije

ModelBlackBerry Q10
Godina2013
OperaterVIP
Cijena€€€
OSBlackBerry OS 10.3
Mreža2G / 3G / 4G
Dual SIMNe
Dimenzije119.6 x 66.8 x 10.4 mm, 139g
Ekran3.1 inča, 720 x 720px, 328ppi
Kamera8MP, autofokus, LED bljeskalica, 2MP prednja, 1080p video
ProcesorDual-core 1.5 GHz
Memorija2GB RAM,
16GB + microSD
GPSDa
NFCDa
Wi-FiDa
BluetoothDa
FM RadioDa
BaterijaLi-Ion 2100 mAh

BlackBerry Q10 galerija slika

BlackBerry Q10 dojmovi

BlackBerry si je svakako uzeo dovoljno vremena kako bi razvio BB10 i napravio prvi pametni telefon koji se pokreće na novoj platformi. Sav taj mukotrpan posao je napokon zavšen i sve što je ostalo za BlackBerry je da uživaju u prodanim uređajima. Isto tako odmah su krenuli raditi nove proizvode. Sada ćemo pregledati model Q10 koji je izuzetno važan za budućnost BlackBerry korisnika.

Ovaj model je zadužen da lojalni kupci ostanu lojalni. Ovaj model je točno ono što je svaki BB fan mogao poželjeti. Ovaj model je bukvalno rečeno 100% BlackBerry. Ovaj model ima BB formu tipkovnice QWERTY koja se nalazi na prednjoj strani uređaja. Čudno zvuči, no smatramo kako upravo to može biti uspon i pad Q10 uređaja u isto vrijeme. S jedne strane ovakva tipkovnica pogoduje svima onima koji su na nju navikli i lakše im se koristiti njome, no s druge strane ova tipkovnica zapravo smanjuje ekran i vrlo je teško imati ugodno iskustvo surfajući internetom ili imati neku multimedijalnu svrhu. Q10 model je bez ikakvih iznenađenja želio nagraditi sve one koji vole QWERTY tipkovnicu i koji su dovoljno dugo čekali kako bi ovaj model napokon izašao. BB Q10 je vrlo kompaktan, i napravljen je od materijala koji su vrlo ugodni za dodir, i samim time je ovaj uređaj vrlo ugodno držati i koristiti se njime.

Q10 ima ekran veličine 3.1 inča. No to je po današnjim standardima vrlo malo. Vrlo je osjetljiv na dodir pa se ne trebate osjećati kao dinosaur ako ćete ga koristiti u javnosti. Ima relativno kvalitetan zaslon sa rezolucijom od 720 x 720 pixela. Interesantno je da Q10 ima Super AMOLED tehnologiju za zaslon, pa je zbog toga pogled iz svih kutova vrlo kvalitetan i kontrast je odličan. Problem je što boje nisu skroz bistre kada ih gledate iz nekih kutova no to za uređaje kao što su Q10 i nije toliko bitno zapravo. Slično kao i kod drugih AMODEL modela vanjska vidljivost je prilično loša, pogotovo ako je sunčan dan. Naravno smatramo kako je QWERTY tipkovnica glavni razlog zašto bi netko kupio ovaj uređaj, no reći ćemo vam još neke stvari zašto je ovaj model odličan. Odličan je naravno zato što ćete vrlo lagano pisati poruke. QWERTY tipkovnica je kao stvorena za sve koji cijeli dan i noć pišu poruke. Isto tako vrlo lagano ćete moći slati mailove ili chatati. Mail client na ovome uređaju je vrlo dobar. Vidjeli smo i bolje, no na ovome uređaju ćete moći napraviti posao koji trebate i s obzirom na veličinu ekrana Q10 zapravo nije mogao niti napraviti bolji posao. BlackBerry je razvio zapravo vrlo kvalitetan pretraživač za Q10 pa teoretski možete vrlo lagano surfati internetom i pronaći sve što vas zanima. Kažemo teoretski jer zbog maloga ekrana i omjera prozora koje možete otvoriti nije vizualno baš lako sve pohvatati. Što je zapravo šteta jer se stranice otvaraju vrlo brzo i uređaj je po tome pitanju vrlo tečan.

Gotovo je iznenađujuće to da Q10 ima zapravo vrlo solidan procesor od 1.5 GHZ i ne 1 nego 2 GB RAM memorije koja osigurava da sistem vrlo tečno obrađuje podatke. Q10 ima 16 GB prostora kojega možete nadograditi, što je zapravo vrlo dobro jer možete dodati i Micro karticu od 64GB ako vam kojim slučajem zatreba. Kada bi sve morali rezimirati došli bi do zaključka da je ovaj uređaj dobar za sve kojima je vrlo bitno tipkanje i komuniciranje na taj način, no za sve one kojima je potrebno surfanje po internetu i svakodnevno čitanje vijesti, ekran ove veličine jednostavno nije za vas.

[three_columns_one]
HVALIMO

  • Tipkovnica
  • Dimenzije
  • Operativni sustav

[/three_columns_one]

[three_columns_one]
ZAMJERAMO

  • Mali ekran
  • Manjak nekih aplikacija

[/three_columns_one]

[three_columns_one_last]
OCJENA
1 - Vrlo loš mobitel2- Loš mobitel3- Dobar mobitel4 - Vrlo dobar mobitel5 - Odličan mobitel
Ocijena: 5,00 / 5
Glasaj i ti!

Loading...
[/three_columns_one_last]

Leave a Reply