Tehnologija

Dragi posjetitelji,

Misija ove web stranice je približiti razne tehnološke napretke i pretvori ih u svakodnevnicu. Na taj način vjerujem da će se financijsko stanje, standard i način života drastično poboljšati!

Zašto tehnologija.hr?

Steve Jobs je jednom rekao kako je osobno računalo poput bicikle za um. U srži, tehnologija često ima moć da poveća produktivnost, a samim time i ekonomsko stanje. No, isto tako, ako se tehnologija ne koristi u pozitivne svrhe, može biti nevjerojatan gubitak vremena, fokusa i novaca.

Mislim da se svi možemo zapitati s vremena na vrijeme, da li koristimo dostupnu tehnologiju na pravi način? Zadržimo se na Steve Jobsu i Appleu, odnosno iPhoneu. Koliko naprednih opcija za iPhone zaista koristite? Da li znate sve koje postoje? Koliko je iPhone odnosno neki drugi pametni telefon unaprijedio vaš život ili financijsko stanje?

Da li je tehnologija unaprijedila ili unazadila vaše financijsko stanje?

Cijena najnovijeg pametnog telefona u trenutku pisanja može dosegnuti i 12,000 kuna. Da li takva investicija opravdava povrat? Ako putem Instagrama zarađujete više od $1,000 mjesečno, sigurno da. No, ako igrate igrice i dodatno trošite na “In-app purchases”, vjerojatno ne. “Besplatna igra” Fortnite je samo u 2018. godini zaradila preko $2.4 milijardi dolara! Motivacijski govornik, autor i poduzetnik Jim Rohn bi rekao da nije problem što televizija stoji 2000,00 kn, nego je problem koliko vremena će vam oduzeti gledanje televizije.

Vjerujem da bi svatko bio zahvalan na savjetu kako maksimalno iskoristiti tehnologiju koja mu je već dostupna, odnosno kako bolje uraditi nešto s čim već raspolaže. Povećanje produktivnosti je oduvijek imalo pozitivan utjecaj na planet na kojem živimo. S toga smo kreirali rubriku “savjeti”.

Kategorija savjeti

Nismo se svi rodili kao programeri. Ali današnje društvo i tehnologija nezaustavljivo ide u tom smjeru. Nekad je vrhunac interakcije s tehnologijom bio namjestiti sat na video rekorderu. Koliko to samo smješno zvuči u usporedbi sa aplikacijama na našem pametnom telefonu, satu, tabletu, računalu, televiziji, a uskoro vjerojatno i pećnici, hladnjaku, autu i tako dalje.

Što možete očekivati osim savjeta? Planiramo raditi usporedbe. Usporedbe, npr. telekom operatera. Večina korisnika upravo onaj skupi pametni telefon spomenut ranije, kupi uz pomoć operatera sa ugovornom obavezom od 24 mjeseca. Obzirom da ovaj blog nije sponzoriran od strane telekoma, objektivno ćemo usporediti trenutno dostupne pakete i uređaje. Isto tako u planu imamo objaviti pokoji savjet HAKOM-a jer po komentarima na društvenim mrežama, očito je da je korisnicima potrebno tako nešto.

Kategorija vijesti

Jedan od načina praćenja tehnoloških trendova su vijesti. Jedini način za ostati u tijeku je pratiti vijesti i probavati nove tehnologije koje dolaze na tržište. Na taj način povečavate produktivnost i pobjeđujete konkurenciju! Možete se ljutiti koliko hoćete, ali tvrtke koje su prve iskoristile moć Google AdWordsa, ili email marketing softvera su zgazile konkurenciju. Sjećam se davno kada su mi neki potencijalni klijenti govorili, nama ne treba email, mi imamo fax. Ako su i preživjeli prošlu veliku recesiju, slijedeću vjerojatno neće.

To ne znači da je napredna tehnologija isključivo za tvrtke! Moje malonogometne sposobnosti su drastično porasle od kako društvo koristi Viber za grupnu komunikaciju! Naprosto ekipa se puno lakše dogovori, te se termin održi. Primjer je jednostavan, ali zorno prikazuje pozitivan utjecan tehnologije!

Kategorija recenzije

Na trećem mjestu su recenzije, koje su ustvari nastavak rubrike novosti. Dok su novosti kratke i površne, neke od proizvoda i usluga planiramo recenzirati kako bismo bolje pokrili samu temu.

Kategorija poruke

Komunikacija danas je nevjerojatno drugačije nego prije samo desetak godina. Facetime, Skype, internacionalni pozivi, What’s app, Appear.in da spomenem samo neke. No ono što se nije promjenilo je toplina ljudskog srca, ali i nemogućnost da izrazimo što nam je na umu. Nekima nije problem repati prodajnu poruku (sales pitch) za svoj startup, što sam vidio osobno u Silicijskoj Dolini, dok je nekima uz svu dostupnu tehnologiju problem reći koliko im je stalo do nekoga. Kao poduzetnik koji investira u web stranice, kupio sam mnogo web stranica, a neke od njih su bile posvećene SMS porukama.

Bilo mi ih je žao izbrisati, pa smo sadržaj prebacili ovdje i tako se pojavila kategorija poruke. Obzirom da godišnje tisuće ljudi pročita te poruke kao inspiraciju na našim stranicama, vjerujem da su im korisne, te ih nećemo obrisati.

Kategorija intervju mjeseca

Iskreno, ovo je možda moja omiljena kategorija. U prošlosti sam intervjuirao milijunaše, lidere, uspješne poduzetnike i investitore. Njihovo znanje i iskustvo je nevjerojatno i krije mnoge trikove. Ovo je idealan način za podijeliti ih sa svima.

Ukratko, to su neke od tema koje možete očekivati na ovoj stranici u budućnosti. Moja strast prema tehnologiji dolazi zbog toga što je u nebrojeno mnogo načina promjenila moj život na pozitivno. Ali u isto vrijeme sam svjestan kako tehnologija krije i mnoge zamke, te vjerujem da se mnogi tek trebaju upoznati s njima.

Srdačno vaš,
Vlasnik bloga Tehnologija.hr, Goran Duškić

Impressum

Urednik:
Goran Duškić

Suradnici:
Jelena Kišiček

Tvrtka:
Pametni upiti d.o.o.
Adresa: Lič 258, 51323 Lič, Fužine
OIB: HR78730951820
MB: 02824639
Temeljni kapital: 320.000,00 kn uplaćen u cijelosti
Članovi društva: WhoAPI Inc.
Žiro račun: HR7824020061100680322
Trgovački sud u Rijeci