5 savjeta za odabir najboljeg ERP sustava za Vašu tvrtku

Softver

Mario Dalponte, direktor NavBiza d.o.o., koji se bavi implementacijom ERP rješenja Microsoft Dynamics 365 Business Central napisao je članak sa savjetima kako odabrati najbolji ERP sustav za Vašu tvrtku.

Sažetak

Članak “5 savjeta za odabir najboljeg ERP rješenja za Vašu tvrtku” pruža korisne smjernice za odabir prilagođenog ERP sustava tvrtki. Naglašena je važnost definiranja specifičnih potreba tvrtke pri odabiru ERP sustava, kao i fleksibilnost sustava u prilagodbi budućim promjenama Vašeg poslovanja.

Poseban naglasak stavljen je na funkcionalnost integracije te iskorištavanje potencijala Machine Learninga u optimizaciji poslovanja. Članak također objašnjava nužnost odabira pouzdanog partnera za dugoročnu podršku i ostvarivanje poslovnih ciljeva. Ispravan odabir ERP sustava uz adekvatno vođenje i partnerstvo istaknut je jer može značajno utjecati na unaprjeđenje, učinkovitost i konkurentnost tvrtke. 

Uvod

Uvođenje novog poslovnog informacijskog sustava u tvrtku predstavlja izazovan proces koji iziskuje pripremu i predanost. Priprema je ključna jer proces implementacije novog ERP rješenja može biti veoma zahtjevan, a katkad i skup. Pri odabiru ERP rješenja za tvrtku, važno je pronaći najbolju opciju koja će zadovoljiti njene specifične zahtjeve i poslovne procese. U nastavku ćemo navesti pet savjeta koji će Vam olakšati odabir najboljeg ERP sustava za Vašu tvrtku.

5 savjeta za odabir najboljeg ERP sustava za Vašu tvrtku

1.      Definirajte svoje potrebe

Svaka bi tvrtka trebala unaprijed jasno odrediti s kojim se izazovima suočava i koje aspekte poslovanja treba obuhvatiti njezin idealan ERP sustav. Tako se osigurava optimalno poslovanje. Iako su raniji ERP sustavi nerijetko bili usmjereni na veće tvrtke, današnji tržišni trendovi donose visokokvalitetna ERP rješenja, koja se mogu prilagoditi tvrtkama svih veličina.

Prilikom odabira univerzalnog i dugoročno održivog ERP rješenja, važno je razmotriti iskustvo i predanost pružatelja ERP softvera. Tvrtka koja ima bogato iskustvo u razvoju ERP softvera jamči stabilnost i učinkovitost rješenja tijekom dugog razdoblja korištenja.

Također, posvećenost kontinuiranom unaprjeđivanju svojih proizvoda dodatno doprinosi kvaliteti ERP sustava. Preporučuje se odabrati pružatelja koji je aktivan u pratnji tehnoloških trendova u industriji ERP sustava, što osigurava da će odabrano rješenje biti sukladno s najnovijim standardima i mogućnostima. 

2.      Izaberite fleksibilno ERP rješenje

Prilikom odabira ERP sustava, važno je razmotriti fleksibilnost ponuđenih opcija. To je vrlo bitno jer ste u potrazi za dugoročnim rješenjem, o kojem će Vaša tvrtka ovisiti i na koje će se Vaši zaposlenici naviknuti. Stoga je ključno da sustav bude prilagodljiv budućim promjenama u Vašem poslovanju.

Kada birate ERP sustav koji najbolje odgovara Vašim potrebama, važno je razmotriti prilagodljivost rješenja. Postoje ERP sustavi dizajnirani kao Cloud rješenja, ali i oni s mogućnošću implementacije on-premise ili čak odabira hibridnog pristupa, ovisno o Vašim specifičnim zahtjevima.

Ako primijetite da određena funkcionalnost nije uključena u osnovnu ponudu, važno je znati da postoje dodatne aplikacije, tzv. ekstenzije, koje su razvijene kako bi se proširile značajke Vašeg ERP sustava i tako se prilagodile Vašim potrebama. Uzmite u obzir prilagodljivost ERP rješenja kako biste osigurali da će odabrano rješenje odgovarati Vašim poslovnim zahtjevima i omogućiti optimalnu učinkovitost poslovanja.

3.      Pronađite ERP sustav koji se jednostavno integrira

Kad birate ERP sustav, razmotrite koliko je jednostavna integracija s drugim alatima važna. ERP sustav treba omogućiti jednostavnu povezanost s postojećim alatima i aplikacijama koje već koristite u svom poslovanju. To će doprinijeti glatkom protoku podataka i olakšati svakodnevne operacije, unaprjeđujući ukupnu produktivnost. Razmislite o ERP rješenju koje se može lako uklopiti u Vaše postojeće poslovne alate i pružiti optimalno iskustvo integracije bez potrebe za dodatnim složenim rješenjima.

4.      Iskoristite Machine Learning potencijal

Pri odabiru ERP sustava, razmotrite važnost Machine Learninga, tehnologije koja omogućuje računalima da obavljaju zadatke za koje nisu izričito programirani. Korištenje potencijala Machine Learninga u ERP rješenjima ključno je zbog niza značajnih prednosti koje pruža.

Naime, Machine Learning omogućuje precizniju analizu velikih količina podataka, brzo donošenje informiranih odluka te optimizaciju poslovnih procesa. Kroz personalizaciju usluga za korisnike i predviđanje budućih trendova, pridonosi poboljšanju korisničkog iskustva i olakšava prilagodbu poslovanja promjenjivim potrebama tržišta.

Osim toga, Machine Learning doprinosi smanjenju troškova i povećanju učinkovitosti poslovanja. U suštini, ova tehnologija donosi napredne analitičke mogućnosti, unaprjeđuje procese te je ključna za uspješno vođenje poslovanja u dinamičkom poslovnom okruženju današnjice.

Prilikom biranja ERP sustava, razmislite o tome na koji način, ERP rješenje koristi tehnologiju poput Machine Learninga za analizu podataka i predviđanja.

Odaberite sustav koji iskorištava napredne analitičke alate i umjetnu inteligenciju za pružanje dubljih uvida i optimizaciju poslovanja. Razmotrite ERP rješenje koje omogućuje povezanost s naprednim alatima analize podataka radi boljeg donošenja odluka i unaprjeđenja učinkovitosti poslovanja.

5.      Odaberite partnera od povjerenja

Kvalitetna korisnička podrška je od suštinske važnosti u svim aspektima poslovanja, posebice kada se suočavate s implementacijom novog sustava. Pružanje pristupačne i ljubazne podrške stručnjaka za ERP može imati iznimno pozitivan utjecaj na Vaš tim i poslovanje. Zbog toga preporučujemo da ne donosite odluku samo na temelju cijene sustava, već odaberete sustav koji je podržan timom stručnjaka kojima vjerujete i koje smatrate pouzdanim partnerima.

Kada razmišljate o odabiru ERP sustava, također razmotrite pružatelja usluga koji ima značajno iskustvo i dobro razvijenu mrežu certificiranih partnera diljem svijeta. Takav sustav trebao bi biti pouzdan i omogućiti Vam oslanjanje na njega u raznim poslovnim situacijama.

Nadalje, ERP sustav bi trebao pružiti  podršku u ostvarivanju Vaših poslovnih ciljeva, olakšati Vam svakodnevne operacije i doprinijeti učinkovitosti poslovanja. Istražite i usporedite različite opcije, uzimajući u obzir ne samo funkcionalnosti, već i reputaciju pružatelja usluga i korisničko iskustvo. Odabir pouzdanog ERP sustava može biti ključan za dugoročni uspjeh i konkurentnost Vaše tvrtke.

Zaključak

Definiranje potrebe Vaše tvrtke te odabir ERP sustava koji će najbolje ispuniti Vaša očekivanja, iznimno je važno. Poseban značaj stavlja se na definiranje specifičnih potreba i odabir sustava koji najbolje odgovara Vašim zahtjevima. Fleksibilnost ERP rješenja istaknuta je kao jedna od ključnih značajki za prilagodbu budućim promjenama u poslovanju.

Također, bitno je istaknuti potrebu za integracijom s drugim relevantnim alatima i aplikacijama kako bi se olakšale svakodnevne poslovne operacije i osigurala sinergija između sustava. Iskorištavanje naprednih tehnologija, kao što je Machine Learning, pruža dodatnu vrijednost kroz poboljšane analize i optimizaciju poslovanja.

Konačno, naglašava se nužnost odabira pouzdanog partnerskog odnosa koji će osigurati dugoročnu podršku i omogućiti ostvarivanje poslovnih ciljeva, što u konačnici doprinosi povećanju učinkovitosti i konkurentnosti Vaše tvrtke.