Micro SD kartica od 1TB? Da, ali ne i u Hrvatskoj.

Hardver

Nedavno je na moj radar iskočila vijest o Lexarovoj 1TB micro SD kartici. Iako su već u rujnu 2018 iskakali snimci na Youtubeu, to je još uvijek relativno nova vijest. Nakon kopanja po Internetu pronaći ćete i članke iz 2016 kad je Sandisk najavljivao svoju karticu od 1TB. U trgovinama je ipak malo drugačija realnost.

Ako ste imali priliku kupiti HDD od 2GB za 2000 kuna (dobro ste pročitali), ovakva tehnologija vas naprosto ostavlja u šoku. Kartica ništa veća od nokta danas može sadržavati toliko podataka da će nekima riješiti problem spremanja podataka na duže vrijeme.

Prije nekoliko godina sam kupio DSLR fotoaparat i 64GB micro SD karticu za njega. Ništa posebno, tek toliko da fotoaparat može spremati fotografije. Kupnjom novog iPhonea je fotoaparat završio u ormaru, a micro SD kartica u mom Macbook Airu.

I MENI TREBA BRZA MICRO SD KARTICA SA PUNO PROSTORA

Ovaj članak je prije svega vijest o tome da postoje 1TB micro SD kartice (kad zakoračite u trgovine i otvorite Amazon.com shvatite da možda i ne), ali i da ćete takvu teško kupiti u Hrvatskoj. U renomiranoj riječkoj trgovini sam zatražio ponudu najveće i najbrže i dobio sam 128 GB prostora (detaljnije ispod). Pomalo razočaran, svejedno sam je kupio jer je bila duplo veća i deseterostruko (10X) brža od one koju sam trenutno koristio.

128GB dovoljno? Pa za što je koristim?

Moja stara 64GB (15MB/s) kartica i nova micro SD 128GB kartica

1. SIGURNOST I BACKUP

Većina ljudi koriste micro SD kartice za pametne telefone i fotoaparate, ali postoje i druge ideje. Neki laptopi imaju ulaz za SD karticu i na taj način direktno čitaju podatke s njih. Oni koji nemaju mogu kupiti čitače kartica vrlo povoljno. Npr, ja sam jedan dobio besplatno na sajmu.

Na taj način neke osjetljive podatke mogu držati na kartici. Prijenos je danas vrlo brz, čak i kada se radi o gigabajtima. Ovo postaje zaštita u onom trenutku kada se odvajate od svog laptopa. Apsolutno nikad ne ostavljam tu karticu i laptop zajedno. Poanta je da karticu izvadite i spremite na odvojeno mjesto. Na taj način ako netko ukrade vaš laptop, osjetljivi podaci sa kartice su na drugom mjestu.

Naravno da postoji opcija kriptiranja diska i druge zaštite, ali upravo to je ovaj potez sa SD karticom. Drugi sloj zaštite.

Da ukradete moj laptop, mislili biste da ga uopće ne koristim. Meni bi bilo žao i morao bi potrošiti novce za novi laptop, ali bi mirno spavao.

2. FOTOGRAFIRANJE I PAMETNI TELEFONI

Najkorišteniji primjer micro SD kartica je za DSLR fotoaparate (kad 1 najobičnija fotografija zauzima 5MB brzo se popuni prostor). Ako imate iPhone, onda vam je ovo vjerojatno nepoznanica, ali mnogi pametni telefoni imaju opciju ugrađivanja micro SD kartice. Na taj način vaš mobitel može dobiti ekstra 1 TB (još uvijek mi je teško shvatiti).

USB STICK ILI MICRO SD?

Ovo je teško pitanje jer ne postoji univerzalan odgovor. Ovisi kakve utore ima vaš uređaj i koliko ih ima. Da li imate USB 2.0 ili 3.0? Koliko vam je bitna portabilnost?

SD Micro Sandisk extreme pro

Tehnologija: Micro SD

Prostor: 128 GB

Brzina: 170 MB/s

Cijena: 452,20 kn

Kingston DT106

Tehnolgoija: USB 3.1

Prostor: 256 GB

Brzina: 130MB/s

Cijena: 473,10 kn

Vjerojatno ćete naći nešto povoljnije opcije na štetu brzine ili manje poznate marke, ali ovo je otprilike realno stanje (siječanj 2019). Između dvije gore navedene opcije sam se odlučio za Micro SD jer mi je praktičnije, a 128 GB mi je dovoljno. Ako dođe do problema, imam i dva eksterna USB diska u ladici.

SanDisk povećao svoju ponudu

15.05.2019. The verge je objavio kako SanDisk od sada u svojoj ponudi ima 1 TB (dakle 1000 gigabajta) micro SD karticu. Slično gorespomenutim memorijama, ima brzinu čitanja 160MB/s i 90MB/s brzinu pisanja. U prodaji je na SanDiskovoj web stranici po cijeni od $499.99 (po današnjem srednjem tečaju, 3.306,05 kn). Papreno? Možda i je, al konačno na veličinu nokta stane 1 terabajt podataka. Naprosto nevjerojatno!

Toliko od mene na temu micro SD kartica, barem dok ne popunim ovih 128 GB ili se u lokalnoj trgovini pojavi nešto 10 puta brže.