Tehnologije koje unaprjeđuju igrice kakve znamo

Softver

Uspoređujući igrice iz dana u dan, možemo primijetiti napredak. Kada radimo usporedbu iz godine u godinu, tek tada vidimo koliko se može postići u samo 365 dana. Igrice danas postaju sve naprednije i sve češće počinjemo razmišljati o tome kako jednog dana možda nećemo moći niti razlikovati igrice od zbilje. Tome najviše doprinosi razvoj tehnologije te ćemo upravo zato pokušati izdvojiti koje tehnologije imaju najveći utjecaj na igrice i njihov napredak.

Augmentativna realnost

Augmentativna ili proširena realnost svijetu se najbolje predstavila igricom Pokemon Go. Riječ je o tehnologiji koja kao predložak uzima sve ono realno oko sebe te u tu stvarnost dodaje neke svoje elemente. U spomenutoj igrici Pokemon Go tako možete hodati ulicom, a ispred vas će iskočiti Pokemon s kojim možete na razne načine komunicirati. Zamislite koje sve mogućnosti ovaj oblik tehnologije nudi u budućnosti.

Photo by ELLA DON on Unsplash

Virtualna realnost

Za razliku od augmentativne realnost, virtualna realnost je baš to – virtualna. Ona stvara jedno okruženje u kojem je sve što vidimo potpuno nestvarno, a to okruženje mogu biti što god nam padne na pamet. I dok augmentativna realnost ima neka ograničenja jer koristi neka prava mjesta, virtualna realnost uistinu nema nikakvih granica i nemoguće je predvidjeti što će nam ova tehnologija sve još pružiti.

Kontrola glasom

Ovu je tehnologiju već puno igara pokušalo implementirati. Osim što potencijalno olakšava stvari, postoji jako puno zanimljivih prednosti korištenja ove tehnologije u igricama.Za sada je jedini način komunikacije igrice i igrača jednosmjeran, a to je uglavnom kada se igrač ljutito obraća igrici. Međutim, vrlo je zanimljivo zamisliti kako bi u budućnosti igrači mogli razgovarati s likovima u igri te im davati glasovne naredbe što žele da učine i na koji način.

Prenosivost

Prenosivost je gotovo pa zaštitni znak Nintenda. Nintendo Switch je primjerice moguće nositi svuda sa sobom pa ga se može igrati gotovo bilo gdje. Lako je zamisliti kako će u budućnosti velik broj proizvođača igraćih konzola krenuti u tom smjeru kako bi svojim igračima omogućili pristupačnost igrama gdje god se nalazili.

Grafika

Mnogima je grafika oduvijek bila jedna od glavnih karakteristika igrice i na vrhu popisa koji govori što igra mora imati da bi je igrali. To se kroz vrijeme nije promijenilo, ali svake godine imamo nove standarde što je kvalitetna grafika, a što ne. Ako usporedimo igrice od prije desetak godina i danas, možemo primijetiti kako su se grafika i izgled u igrici drastično izmijenili. Sada uzmimo trenutak i zamislimo kako bi to moglo izgledati za desetak godina, ako već danas imamo igrice za koje smatramo da su besprijekorno dobro grafički odrađene.

Mobilne igrice

Oni pravi gejmeri će reći da osobe koje igraju igrice na mobitelu jednostavno ne mogu biti shvaćene kao ozbiljni igrači, ali uskoro bi se i to moglo promijeniti. Sve više proizvođača igrica teži tome da kreira što kvalitetnije igrice za mobitel jer one su budućnost. Danas svi imaju mobitele i tako je lako i jednostavno pristupiti nekoj igrici koristeći ih. Kroz par godina zaista očekujemo jednu eksploziju na tržištu mobilnih igrica koja bi mogla promijeniti naš pogled na to tko je pravi gejmer, a tko ne.