Kako izraditi web stranicu korak po korak

Kako izraditi web stranicu u Wixu – korak po korak

Savjeti

U ovom tekstu donosimo vam praktičan vodič kako izraditi web stranicu u Wixu. Bilo da tek pokrećete posao ili razmišljate o nekom side projektu, možda čak i kao digitalnu vizitku.

Od nekolicine popularnih alata koji, bez ikakvog programerskog znanja nude mogućnost vlastite izrade web stranice, mi smo odabrali wix.com. A sada slijede upute, doslovno from the scratch. Ako znate koristiti word, excel i fejs – ovo neće biti nikakav problem. Ako ste propustili korak povezivanja domene sa Wixom, to smo obradili u zasebnom članku.

Kako izraditi web stranicu korak po korak

Koji je prvi korak?

Prije nego se pitate kako izraditi web stranicu, potrebno je razmisliti u koju svrhu želite koristiti web stranicu. Wix.com pruža mogućnost odabira jednog od mnogih gotovih predložaka. A kako bi  ponudio rješenje koje će najbolje odgovarati vašim željama, trebali bi znati, barem načelno, da li vam treba kao: 

  • Životopis za traženje posla; 
  • Blog putem kojeg želite izraziti svoje mišljenje; 
  • Ili kao web portfolio, na koji ćete staviti svoje prethodne radove i ponuditi usluge.

Drugi korak jest da znate što biste željeli reći o sebi ili o projektu kojeg želite predstaviti. Iako to kasnije možete uređivati i peglati do savršenih detalja. Koliko god puta želite ili smatrate potrebnim.

Kada ste pokrili ova dva koraka, od kreiranja Wix računa do live verzije možete doći, pa recimo, u svega par dana. Tehnički, više vremena će biti potrebno da shvatite što želite, nego da to zaista i napravite. Tako je jednostavno.

Kako izraditi web stranicu u Wix-u?

1. Prvo se ulogirate na wix.com (slika 1.).

Kako izraditi Web stranicu - Log In sučenje
Slika br. 1 – Kako izraditi Web stranicu – Log In sučelje

2. Wix zahtjeva da odgovorite na nekoliko pitanja kako bi vam ponudio što bolje rješenje (Slika 2.).

    • Iz kojeg razloga želite kreirati stranicu (za sebe, za tvrtku …) – ja sam stavila “za sebe”.
    • Za koju svrhu – odabrala sam “Portfolio & CV” mogućnost. Nudi vam se 10-ak kategorija i sasvim sigurno će jedna odgovarati.
    • Da li imate iskustva u izradi web stranica – između kojih je ponuđen odgovor “Never done this before”, to jest nikada.
Kako izraditi web wtranicu - pitanja
Slika br. 2 – Kako izraditi web stranicu – pitanja

3. Postoji mogućnost da Wix ADI izradi za vas stranicu. Ili odaberite jedan od predložaka (Slika 3.). Ja sam, za potrebe ovog primjera, odabrala “Template”.

Kako izraditi web stranicu - ADI vs Template
Slika br. 3 – Kako izraditi web stranicu – ADI vs Template

4. U sljedećem koraku, Wix nudi najbolje opcije prema kategoriji koju sam ranije navela “Portfolio & CV”. Ali, moguće je, da na ovom koraku odaberete i bilo što drugo. (Slika br. 4).

Kako izraditi web stranicu - odabir predloška
Slika br. 4 – Kako izraditi web stranicu – odabir predloška – izbornik sa lijeve strane

5. Ja sam odabrala Business CV. Ponuđeno mi je View (pretpregled) i Edit (uređivanje) (slika 5.)

Kako izraditi web stranicu - view i edit opcija
Slika br. 5 – Kako izraditi web stranicu – ‘view’ i ‘edit’ opcija

6. Odabirem Edit site i ulazim u Wix website editor (slika 6.). Tu zapravo radite sve promjene na stranici. Od promjene pozadine, izbor/veličina/boja fonta, dodavanje elemenata i drugo.  Što jasnije definirate sami sebi, kakvu stranicu želite, to će vam Wix ponuditi bolje Template prijedloge. Odnosno one koji će bolje odgovarati vašem zahtjevu. I u tom slučaju potrebno je samo izmijeniti tekst i eventualno slike. Što izradu web stranice čini brzom i jednostavnom.

Pro tip: Ako mijenjate izgled fonta na stranici, vodite računa da ga promijenite na svim mjestima. To jest, da na cijeloj stranici imate samo jedan font (npr. Open Sans ili Arial). 

Kako izraditi web stranicu - Wix Website Editor
Slika br. 6 – Kako izraditi web stranicu – Wix Website Editor

7. Slike 7., 8. i 9. prikazuju izmjenu pozadine, dodavanje avatar slike te promjenu teksta. Dovoljno je kliknuti na bilo koji element i na ekranu će vam se prikazati mogućnost uređivanja – “change image”, “change background”, “edit text” i tome slično. Sa gornje desne strane, uz ikonu povećala imate dvije strelice (lijevo i desno) koje predstavljaju Undo i Redo. Tako da, svaku izmjenu koju napravite možete jednostavno vratiti/poništiti. Wix u svojoj bazi ima solidan broj različitih fotografija. Fotografije možete pretraživati prema određenim kategorijama i koristiti ih za svoju web stranicu. (Slika 10.)

Kako Izraditi Web Stranicu - promjena pozadine, avatar slike i teksta
Slika br. 7 – Kako Izraditi Web Stranicu – promjena pozadine, avatar slike i teksta
Kako izraditi web stranicu - dodavanje teksta
Slika br. 8 – Kako izraditi web stranicu – dodavanje teksta
Kako izraditi web stranicu - dodavanje teksta
Slika br. 9 – Kako izraditi web stranicu – dodavanje teksta
Kako izraditi web stranicu - Wix galerija
Slika br. 10 – Kako izraditi web stranicu – Wix galerija

8. Sa lijeve strane ponuđene su opcije pomoću kojih možete dodavati tekst, određeni element poput okvira ili gumb. Na taj način, posjetitelja stranice vodite na kontakt formu ili mu ponudite skidanje životopisa u pdf formatu. Ako želite oglasiti svoj posao i imate određene pohvalne izjave ljudi sa kojima ste radili, možete dodati cijelu tu kategoriju i samo ubaciti pripadajuće slike i tekst. Također, možete dodati i galeriju svojih fotografija te podstranicu za blog. (Slika 11., 12., 13. i 14.)

Kako izraditi web stranicu - dodavanje teksta
Slika br. 11 – Kako izraditi web stranicu – dodavanje teksta
Kako izraditi web stranicu - dodavanje galerije
Slika br. 12 – Kako izraditi web stranicu – dodavanje galerije
Kako izraditi web stranicu - dodavanje elemenata
Slika br. 13 – Kako izraditi web stranicu – dodavanje elemenata
Kako izraditi web stranicu - dodavanje blog kategorije
Slika br. 14 – Kako izraditi web stranicu – dodavanje blog kategorije

9. Slika 15. prikazuje kako dodati određeni link. Primjerice, ako želite staviti životopis da ga posjetitelj stranice može preuzeti. Isto možete napraviti i sa nekim drugim dokumentom. Na slici su prikazane sve opcije, kada je dodavanje linka u pitanju.

Kako izraditi web stranicu - povezivanje linka
Slika br. 15 – Kako izraditi web stranicu – povezivanje linka

10. Preview opcija – Prije objave imate mogućnost pogledati kako će vaša stranica izgledati kada bude objavljena (Slika 16.). Ovaj korak je odličan kako biste provjerili izgleda li sve onako kako ste zamislili. Preview gumb se nalazi u gornjem desnom kutu. Povratak u uređivanje stranice, iz faze Preview, moguće je klikom na “Back to editor” zelene boje, također u gornjem desnom kutu.

Kako izraditi web stranicu - preview opcija
Slika br. 16 – Kako izraditi web stranicu – preview opcija

Hello World!

Klikom na “Publish” u gornjem desnom kutu, vaša stranica i promjene na njoj su javne i mogu ih vidjeti svi posjetitelji web stranice. Sve promjene se automatski spremaju, ali da bi bile live morate ih publishati (Slika 17. i 18.). Isto tako, sve promjene koje napravite, ako ih niste publishali one neće biti javne. Pa ako se u nekom trenutku budete pitali zašto se određena promjena ne vidi, vjerojatno je do toga.

Također, budete li željeli učiniti neku promjenu (jer niste zadovoljni kako to sada izgleda,  ili ako primjetite neku grešku u pravopisu i slično) u svakom trenutku to možete promijeniti i publishati i izmjena je vidljiva odmah.

Kako izraditi web stranicu - objava web stranice
Slika br. 17 – Kako izraditi web stranicu – objava web stranice
Kako izraditi web stranicu - live web stranica
Slika br. 18 – Kako izraditi web stranicu – live web stranica

Svojoj web stranici svaki sljedeći put pristupate preko Wix Dashboard-a (Slika 19.). I to je ukratko to, što se tiče teme kako izraditi web stranicu.

Kako izraditi web stranicu - Dashboard
Slika br. 19 – Kako izraditi web stranicu – Dashboard
Kako izraditi web stranicu - ime stranice
Slika br. 20 – Kako izraditi web stranicu – ime stranice

Primjer web stranice koju smo radili za ovaj članak.

Općenito o izradi web stranice u Wix-u

Izrada web stranice u ovom programu je besplatna. To ima određena ograničenja, poput naziva domene na koji ne možete puno utjecati. Osim toga, onemogućeno je slanje newslettera odmah iz sustava; storage space je ograničen kao i mogućnost uploada video materijala.

U besplatnoj verziji, Wix obavezno prikazuje svoj oglas. No, dobra stvar je da se puno toga može riješiti korištenjem Premium opcije koja se naplaćuje. Slika br. 21 prikazuje koje se mogućnosti dobivaju za koju cijenu.

Kako izraditi web stranicu - preimum opcije
Slika br. 21 – Kako izraditi web stranicu – preimum opcije

Ako vas zanima kako povezati web stranicu izrađenu u Wix-u sa domenom, ovdje se nalazi vodič u 3 koraka.

Mi na tehnologija.hr imamo misiju da pokažemo na koji način dostupne digitalne alate možemo koristiti u pozitivnom smislu, kako bi još više unaprijedili naše živote. Nadam se da smo ovim člankom uspjeli pokriti osnove pitanja kako izraditi web stranicu. Ako imate dodatnih pitanja ili komentara na ovu temu, slobodno nam javite.