Back-up podataka – koje su nam opcije?

Savjeti

Poput aplikacija za skeniranje (o kojima smo nedavno pisali), back-up podataka je vrlo važan dio poslovnih procesa. Radi se o zaštiti podataka koji imaju sentimentalnu ili materijalnu vrijednost. Postojeći podaci kopiraju se na drugo mjesto ili uređaj kako bi se očuvala i/ili zaštitila njihova vrijednost, za slučaj određenih nezgoda.

Back-up podataka nije nešto rezervirano za hardcore profesionalce već za sve ljude koji koriste digitalnu opremu svakodnevno. A digitalna oprema podrazumijeva stolna i prijenosna računala, telefone, tablete i fotoaparate. 

Back-up podataka
Napravite back-up podataka na vrijeme.

Za koje podatke treba izraditi sigurnosnu verziju, odnosno back-up podataka?

Najčešće se to odnosi na fotografije koje imaju sentimentalnu vrijednost. Ali i dokumenti poput ugovora, ponuda, zapisa, portfelja radova te slični, koji imaju određeni poslovni ili financijski značaj za vas.

Od kojih slučajeva se želimo zaštititi izradom sigurnosne verzije (back-up) podataka?

  1. Krađa podataka ili uređaja (laptopa, telefona, ..);
  2. Gubitak podataka ili uređaja (tableta, fotoaparata …);
  3. Kvar uređaja, najčešće računala koji se ne može ili ne isplati popraviti;
  4. Prirodne katastrofe poput požara ili poplave;
  5. Napad malicioznih programa na uređaj, poput virusa koji imaju za cilj ukrasti ili izbrisati podatke;
  6. Hackerski napad na programe koje koristimo i kojima pristupamo putem računala ili telefona. Najčešće putem e-maila;
  7. Neželjena intervencija drugih ljudi na vaše računalo u želji da otuđe ili unište dostupne podatke;
  8. Druge okolnosti koje vas mogu spriječiti da pristupite uređajima na koje ste pohranili određene podatke ili da pristupite pohranjenim podacima.

Postoje razne vrste zaštita, ovisno o tome kakav napad očekujete da bi se mogao dogoditi na vaše uređaje i/ili na vaše podatke te kakve se namjere skrivaju iza određenih napada. No, slučajevi koje smo gore opisali zapravo su neki od najčešćih. 

Upravo zato, kreirali smo listu opcija koje omogućuju zaštitu podataka u najosnovnijim slučajevima.

Možda ne možemo utjecati na sve što se oko nas događa. Možda ne možemo spriječiti sve što se dogodi. Ali svakako možemo utjecati kako ćemo se pripremiti za neke od poznatih slučajeva koji mogu biti prijetnja, u ovom slučaju podacima koji nam predstavljaju određenu važnost.

Možemo utjecati na to kako ćemo se pripremiti za neke od poznatih slučajeva koji mogu biti prijetnja podacima koji nam predstavljaju određenu važnost.


Na koji sve način možemo napraviti back-up podataka?

1. Cloud back-up – Google Drive, Dropbox, OneDrive, iCloud, Blackbaze

Cloud back-up ili ono što bi nazvali sigurnosna kopija u oblaku, predstavlja najjednostavniji oblik zaštite podataka (ne i najsigurniji). Zaštitu ovakve vrste preporučujemo jer podacima možete pristupiti uz pomoć internetske veze sa bilo kojeg računala ili telefona/tableta. Potrebna vam je samo mail adresa te lozinka uz pomoć koje ste napravili račun na određenom cloud servisu, da biste se na isti mogli registrirati. 

Cloud back-up podataka dobar je iz razloga što nije vezan ni za jedan uređaj. To znači, u slučaju požara odnosno poplave ili čak krađe računala odnosno telefona, bit ćete osigurani od gubitka podataka.

Od jeftinijih i najpoznatijih opcija cloud back-up podataka tu su Google Drive ili Dropbox. No, kao što smo spomenuli, oni nisu u potpunosti najsigurniji jer ne postoji privatni ključ za šifriranje. Ako želite kvalitetniju i sigurniju cloud opciju, najpoznatiji je Backblaze koji se naplaćuje 60 dolara godišnje.

2. USB stick 

Ultra popularni štapić kojeg gotovo svaki od nas uvijek ima uz sebe. Osim što služi da određene dokumente imamo na dohvat ruke, jako dobro može poslužiti i kao opcija za back-up podataka. Za cijenu od 200-tinjak kuna (128 GB prostora), najvažnije dokumente možete spremiti upravo na USB.

Preporuka je, kada se radi pohrana na uređaju poput USB-a, hard drivea i slično, da tako nešto nikada ne držite na istom mjestu gdje vam se nalazi računalo. Jer, ako se dogodi kakva katastrofa poput požara ili poplave, vjerojatno je da nećete moći doći do računala kao ni do USB-a koji se nalazi na istom radnom stolu kao i računalo. Znači, odaberite neko mjesto (ured, roditeljska kuća, sef u banci i tome slično) gdje možete držati svoj USB.

Na tržištu postoje stickovi koji su gotovo neuništivi. U smislu da podatke koji se nalaze na takvom sticku ne može oštetiti kontakt USB-a sa vodom/vlagom, velikim izvorom topline te izrazito velik pritisak poput onoga da se USB pregazi automobilom, razbije čekićem ili nešto slično tome. 

Backup mora biti nadohvat ruke
3. External Hard Drive / eksterni tvrdi disk

Opcija čuvanja podataka na eksternom disku znači da ne morate brinuti o internetskoj vezi, lozinkama i korisničkim imenima, o tome hoće li se nešto apokaliptično dogoditi Google-u, Dropbox-u ili drugom cloud servisu.

Eksterni disk je zapravo uređaj nešto veći od USB stick-a koji radi na sličan princip. Njegova prednost u odnosu na USB jest veći prostor za pohranu podataka. To znači da na njega zaista možete pohraniti ozbiljno veću količinu podataka. A dimenzije, odnosno veličina samog uređaja čini ga jednako prijenosnim kao i USB, mobitel ili tablet.

Ovakvi tvrdi diskovi dolaze u svim oblicima, veličinama i kapacitetima. U hrvatskim dućanima se mogu naći od 500 kn na više, za 2 TB kapaciteta, što je dovoljno mjesta za većinu ljudi.

4. Micro SD kartica

O Micro SD kartici već smo pisali, no svakako je valja još jednom spomenuti u kontekstu izrade back-up podataka. Jedan vrlo mali gadget na koji stane jako puno materijala, a sama kartica vrlo je praktična za korištenje. U trgovinama tehničke robe u Hrvatskoj, može se nabaviti Micro SD kartica kapaciteta 512 GB (100 MB/s) po cijeni od cca 900 kuna.

No, kako smo na članak o Micro SD kartici dobili komentar da je u Hrvatskoj moguće nabaviti karticu kapaciteta 1 TB, za čitatelje tehnologija.hr provjerili smo koliko je to istina.

Iz Feniks-info kažu da jest. Za hrvatsko tržište moguće je nabaviti Micro SD karticu od 1 TB, od proizvođača PNY. Istu je moguće dobiti  po narudžbi, obzirom da ne postoji velika potražnja, stoga se i cijena formira na upit.

5. Papir 🙂

Za kraj smo ostavili jednu retro mogućnost. Nemojte zanemariti ni dobar stari papir koji još uvijek može poslužiti svrsi čuvanja podataka.

Neke od najvrjednijih stvari možemo isprintati i držati u polici sa knjigama. Posebne slike izradite i napravite fotoalbum. Važne dokumente isprintajte i pohranite u registrator kao svojevrsnu poslovnu arhivu.

Očuvanje okoliša još nam je uvijek na umu, ali i važne uspomene i podaci također imaju svoje mjesto.

Napravite back-up podataka na barem dva načina. Kombinirajte online i offline mogućnosti.

Navika izrade back-up podataka

Jednako važno u kontekstu izrade back-up podataka, svakako je razviti naviku izrade sigurnosne kopije podataka.

Ovisno o tome koliko često radite ili koristite određene dokumente, koji je proces izrade novih dokumenata, fotografija i slično – odredite vrijeme koje ćete posvetiti izradi back-up podataka. Hoće li to biti na kraju svakog dana, jednom tjedno, jednom mjesečno ili u drugačijim razmacima, ostavljamo vama na izbor.

Ono što je bitno jest odrediti vrijeme, staviti podsjetnik u kalendar i pridržavati se te obaveze. Jedini sigurni podaci su oni koje sačuvamo, imajte to na umu.

Osim toga, kako bi učvrstili razinu zaštite svojih podataka, predlažemo da koristite barem dvije opcije back-up podataka, koje smo opisali gore. Primjerice cloud back-up podataka i USB back-up podataka. Ili Cloud + Micro SD kartica. Mogućnosti su brojne, a vi pokušajte pronaći najbolji način za sebe.

Mi smo tu da predstavimo mogućnosti koje nam pruža razvoj tehnologije, a koje vama mogu pomoći sa unaprijedite svoj život. Za ovakve i slične savjete, pratite nas i dalje.
Ako znate nekog kome bi ovaj članak mogao pomoći, slobodno podijelite. Komentare volimo također 🙂 .