Kako su povezani Teslin AutoDrive i astrologija?

Hardver

Povijesno gledano, astrologija je bila važna komponenta kulturnog života u raznim civilizacijama. Važniji događaji kao brak, useljenje u novi dom, čak i planiranje putovanja, imali su velik utjecaj horoskopa pri donošenju odluka. Čak i u modernim vremenima, velik je broj stranica koje objavljuju razne tekstove o horoskopu i predviđaju uspjehe i neuspjehe u ljubavi, na poslu, doma i u raznim drugim svakodnevnim situacijama. 

Naravno, kako vrijeme prolazi, usavršavaju se nove znanstvene metode za razna istraživanja i radi se na novim načinima edukacije pa se čini da horoskop gubi na svojoj snazi u intelektualnom društvu. Mnogi se pitaju kakva je uopće poveznica između gibanja planeta i toga hoćete li dobiti posao. Ipak, postoje ljudi koji horoskopu vjeruju pa je često moguće čuti priče kako osobe biraju čak i svoje partnere u vezi po horoskopskom znaku.

Constellations – Image by polarvectors.com

Zavirimo dublje

Promatrajmo jedno od najvećih tehnoloških dostignuća današnjice: strojno učenje. Strojno učenje omogućuje uređaju da na osnovu nekih prijašnjih iskustva “uči” i to mu uvelike pomaže pri idućem odabiru akcije. Ono se može primijeniti na razne načine, a jedan od njih je i Teslin AutoDrive. Naravno, sigurno ste već sami povukli paralelu između strojnog učenja i umjetne inteligencije. Umjetna inteligencija smatra se kao pravi ekonomski gigant u budućnosti raznih tržišta. Puno toga će se, bez ikakve dileme, promijeniti kada umjetna inteligencija zaživi u punoj snazi i još nismo sigurno jesmo li uzbuđeni ili uplašeni.

Astrologija kao strojno učenje za ljude

Je li moguće da su vođe nekih velikih bivših civilizacija gledali veliku količinu podataka o ljudskom ponašanju i pri tome koristili vrlo razumna planetarna kretanja kako bi razvili astrologiju? Gledajući na taj način, teško je zapravo uočiti preveliku razliku strojnog učenja i astrologije. 

I astrologija i strojno učenje imaju svoje koncepte treninga. U astrologiji, astrološki znakovi se koriste kao točke interesa i povlače se poveznice između njih i individualaca. Te su poveznice povučene na taj način da je nemoguće u potpunosti reći niti da su istinite, ali niti da nisu. Kod strojnog učenja te poveznice se otkrivaju i uvijek su istinite. Taj je proces osnova u strojnom učenju i bez njega ono ne bi ni postojalo. 

Zaključak

Što sve napisano zapravo treba značiti? Trebamo li strojno učenje shvatiti s manje ozbiljnosti ili astrologiju s više? Strojno učenje pred sobom još ima dalek put i ne samo da ga ne bi trebali olako shvatiti, već na njega trebamo gledati kao nešto neizbježno i nešto što će u još većoj mjeri zaživjeti u bliskoj i udaljenoj budućnosti.

Možda ne baš kao u sci-fi filmovima, ali umjetna inteligencija se već polako počela razvijati iz svega toga. Kada je o astrologiji riječ, svatko ima pravo vjerovati u nju, a nitko nema opipljivih dokaza da je izmišljena. Može nam se činiti jako precizna ili suluda, a to treba ostaviti pojedincima i njihovim doživljajima. No, jedno je ipak sigurno, za astrologiju možemo reći da je možda i prvi, u neku ruku primitivni, oblik strojnog učenja iz kojeg se razvila umjetna inteligencija, odnosno način života i ponašanja koji koriste njeni pobornici.