Najveća plutajuća solarna farma na svijetu

Hardver

Obnovljivi izvori energije rastu u popularnosti iz više razloga. Zagađenje i klimatske promjene su sve veće, trošak stvaranje energije iz fosilnih goriva je sve veći i naravno politički presing nitko ne voli. Plin iz Rusije, nafta iz Arapskih zemalja. Nuklearna energije je još uvijek izuzetno popularna, ali problematika Fukushime još uvijek nije nestala.

Ali japanci nisu stali na nuklearnoj energiji. Kyocera je još 2013 najavila plutajuću platformu koja je puštena u pogon. Trenutno sa 70 megawata, i 290 tisuća solarnih panela u Japanu, Kagoshima. To je najveća platforma ove vrste u Japanu. Ispod možete vidjeti koliko zapanjujuće to izgleda iz zraka. Izvor: Google Maps.

Strategija jedne zemlje za dobivanje energije je jako bitna jer olakšava njenu političku poziciju u svijetu i smanjuje potrebu za uvozom. Dok u isto vrijeme, ne zagađuje zrak i okoliš svojih građana.

S druge strane, kinezi tvrde da imaju najveću plutajuću solarnu farmu na svijetu. 40 megawata, sa 165 tisuća solarnih panela u Kini, Anhui. Kao što vidite, brojke su malo zbunjujuće, ali čak i ako nije najveća na svijetu, izgleda sjajno. Pogledajte video ispod.

Kada domaća tvrtka uspjeva zadovoljiti energetske potrebe neke zemlje, barem djelomično, osim što se smanje potrebe za uvozom, cijena energije je povoljnija. Ako je energija povoljnija, to pokreće domino efekt na produktivnost i ekonomski učinak. Drugim rječima, trošak postojanja neke tvrke ili obitelji je niži i ukupni standard se podiže.

Ove platforme možda nisu velike poput one u Bhadla Solar Park koja proizvodi 200 MW, ali ipak su posebne zbog instalacije na vodi. Utjecaj na prirodu je možda veći, ali isto tako koriste neke prednosti te tehnike.