Naučite programirati igrice u Unity – besplatno

Savjeti

Na web stranici igre.hr je objavljen zanimljiv kurs (besplatan na hrvatskom jeziku) koji pokazuje kako isprogramirati jednostavnu igricu sa Unity. Zašto bi itko htio naučiti programirati igrice i što je to Unity, kratko objašnjavamo u ovom članku.

Što je to Unity?

Unity je “game engine”, a obzirom da bi hrvatski prijevod bio “motor igre” ili “jezgra igre” (na Redditu se vodila i mala diskusija o tome), najbolje da krenem tu s objašnjenjem. Prilikom izrade svake igre, mora postojati programerski kod koji pokreće samu igru. Jedan veliki dio programerskog koda se može koristiti i za naredne projekte (igre).

Na konkretnom primjeru, zamislite igru Angry Birds ili Candy Crush Saga. Prilikom prve izrade se izradi “game engine” koji se može koristiti i za drugi dio igre ako će biti slične funkcionalnosti kao i prvi dio igre.

Upravo tako neke funkcionalnosti pruža Unity. Sa Unity-em imate na raspolaganju programerski kod i funkcionalnosti dobrog dijela igre bez obzira da li je riječ o 2D ili 3D igri.

Još malo o Unity-u

Unity je izvorno objavljen 2005 godine, a posljednja inačica je osvježena 2022.2.8f1 (Tech Stream) 2021.3.19f1 (LTS) / February 23, 2023; prije samo 4 dana i dostupna za download sa službene Unity web stranice. Dostupne su verzije za Mac, Windows i Linux.

Unity se takodjer intenzivno koristi za stvaranje virtualnih svijetova koji bi mogli biti zanimljivi arhitektima, proizvođačima automobila, markentingašima i drugima. Tako je Disney koristio Unity 2019 godine za izradu pozadina u svom popularnom fimu The Lion King.

Illustration by Diana Hlevnjak on PolarVectors

Igre koje su napravljene sa Unity sustavom

Ako mislite kako je to sve super, ali se pitate kako to da ne znate neku igru koja je napravljena koristeći Unity, možda i znate.

  • Osiris New Dawn je igra koja je osvojila nagradu “PAX West Best Survival Game” od MMOGames i “PAX West Best Indie MMO” od MMORPG. Kada je igra objavljena na platformi Steam, popela se na vrh najprodavanijih igara na taj dan
  • Praey for the Gods je igra iza koje stoji No Matter Studios, sa Unity jezgrom.
  • Pokemon GO iz 2016 od tvrtke Niantic iz San Franciska. Igra je bila jedna od najkorištenijih na svijetu, sa preko 500 milliona preuzimanja
  • Mnoge druge (dio liste pogledajte ispod)
  • Možda baš vaša igra?
Lista igara koje su napravljene sa Unity

Unity je izuzetna tehnologija

Već smo pisali o zanimljivim tehnologijama u drugim industrijama, a sa Unity-em smo odlučili pokriti gaming industriju. Uz Nanobit kao najveću tvrtku, zatim Croteam, Cateia, pa čak i Diversitas IT sustavi d.o.o. (Deltareality), Gamepires (abecednim redom) i što je najbolje od svega, mnogi drugi, Hrvatska gaming industrija je u zamahu!

Obzirom da sam se i sam davno okušao u razvoju i izdavanju kompjuterskih igara, mogu osobno reći da je izuzetno teško. Realno, svako pokretanje uspješne tvrtke, pa tako i one koja se “bavi igricama”.

Unity tu pomaže, na način da sve ove igre na listi iznad (RimWorld, Neon White, Reigns, itd) nisu morale napraviti 50 različitih game engine odnosno jezgri igara, već je bio dovoljan samo jedan – Unity. I s time se možemo složiti da ih je ujedinio i zaslužio ime koje nosi.