Kako pretvoriti HTML u PDF besplatno? Converter.App

Softver

U ovom članku ću opisati proces pretvaranje HTML datoteke u PDF datoteku. Objasnit ću kako pretvoriti jednu po jednu. I kako sa Converter.App alatom pretvoriti nekoliko HTML datoteka u PDF format i to sve odjednom bez ikakvog dodatnog troška!

Za primjer mi je potrebno nekoliko HTML datoteka, pa ću odabrati nešto iz svog svakodnevnog okruženja. (Ok, prije će to biti mjesečno nego dnevno, ali razumijete što hoću reći).

Kod mene je riječ o bankovnim izvodima koje mi banka dostavlja u HTML formatu, a knjigovodstvo me traži u PDF formatu.

Ako imate registriranu tvrtku ili obrt, a poslovni račun u Erste banci, vrlo brzo ćete otkriti formate u kojima možete preuzeti vaše izvode. Isto tako možete odabrati opcije dostave izvoda.

  • Direktno preuzimanje
  • Email
  • Fax
Način dostave izvoda – Erste Banka

Za sada nisam otkrio ništa novo, pa nastavimo dalje u našem radnom toku (workflow). Poslovni procesi često kriju male gnjavaže, zbog čega smo i pokušali pomoći sa člankom o aplikacijama za skeniranje. No zadržimo se na pretvaranju HTML dokumenata u PDF.

Ako želimo preuzeti izvode, trebamo odabrati format. Dostupni su slijedeći formati:

  • Elektronički (.wri)
  • HTML (.html)
  • Excel (.csv)
  • Camt.053 (.xml)

A PDF? ¯_(ツ)_/¯ Nema PDF. U redu, preuzeti ćemo bankovne izvode u HTML formatu i konvertirati ih u PDF. Ako želimo konvertirati odnosno pretvoriti jednu HTML datoteku u PDF, to je poprilično jednostavno. Dvostrukim klikom otvorimo HTML datoteku u omiljenom browseru (internetski preglednik) i printamo stranicu u PDF. U primjeru ispod koristim Mac OS sa Chrome preglednikom.

Kada otvorimo stranicu, desnim klikom odaberemo print. Ispod imate primjer HTML stranice bankovnog izvoda sa izbornikom koji se otvori nakon desnog klika.

Erste bankovni izvod u HTML-u – odaberemo print

Nakon toga će se pojaviti sučelje za printanje. Inače bismo printali izvode i spremili u registratore ali u ovom slučaju ako želimo imati digitalnu verziju bilo za backup ili pohranjivanje u oblaku što sve više knjigovodstvenih i računovodstvenih servisa traži, onda ćemo odabrati “Save as PDF” kako je prikazano na slici ispod.

Kako dobiti Erste bankovni izvod u PDF formatu

I to je to! Imamo Erste bankovni izvod u PDF formatu!

Što ako imamo 30 ili više izvoda?

To je super, al što ako imamo račun u eurima, dolarima (a nekad je bio i kunski), pa to sve moramo ponoviti 30 ili više puta? U Dalmaciji bi rekli, to je onda malo tlaka i hvata me fjaka.

Možda nisam Dalmatinac, ali sam se dao u potragu kako pretvoriti sve HTML datoteke koje imam u PDF i to sve odjednom. Kako se jedna od mojih tvrtki bavi izradom API-ja znao sam da postoji HTML u PDF API. S takvim API sučeljem programeri mogu automatizirano, odnosno softverski pretvoriti, ne 30, ne tisuće, već stotine tisuća datoteka!

Ustvari nije to ništa strašno, i čak postoji tvrtka u Zagrebu (Effectiva Studio d.o.o.) koja je napravila jedan takav HTML to PDF API. No u mom konkretnom slučaju, to mi ne pomaže jer niti želim programirati rješenje za 30-ak Erste bankovnih izvoda, niti su mnogi poduzetnici koji ovo čitaju programeri. Tražio sam alat koji će mi (nama svima) to omogućiti!

Alat koji pretvara više HTML datoteka u PDF format

Zaista sam pronašao takav alat! Postoje alati koji rade to pretvaranje iz HTML u PDF besplatno (ali jedan po jedan), što nije nikakav skok u produktivnosti u usporedbi sa gore opisanim rješenjem. I našao sam alate koji dopuštaju postavljanje (upload) svih HTML datoteka i onda ih pretvaraju u PDF. Problem? Plaća se $5 -$9 mjesečno.

Nije neki iznos, ali sam se zapitao da li 30-ak minuta mog vremena za pretvaranje izvoda vrijedi $9. To je tema za neki drugi put, ali zbog toga sam se sjetio da sam 2022 intervjuirao mladog poduzetnika koji je radio na sličnom rješenju. Philipp Wagner je radio kao fizičar u CERN-u, da bi onda prešao u poduzetničke vode sa svojim Converter.App!

Converter.App pretvara HTML datoteke u PDF datoteke.

Poslao sam email Philippu sa upitom da li njegov alat može pomoći u konverziji nekoliko HTML datoteka u PDF datoteke, odjednom. Može!

Converter.App stiže u pomoć!

Nakon što sam opisao kako izgleda pretvorba HTML datoteke u PDF, jedna po jedna. Sad ću opisati pretvorbu 20 (to je trenutni limit) odjednom koristeći Convert.App. Proces je vrlo brz i lako se ponovi više puta, ako imate više od 20 datoteka.

Ovdje posjetite Converter.App podstranicu za HTML u PDF.

Inače na stranici možete pretvarati svakakve formate u neke druge formate. Zato je važno da se otvori baš HTML u PDF (poveznica iznad), jer inače nećete dobiti PDF (bankovni izvod od Erste). Ako pak imate neku drugu vrstu HTML datoteke i treba vam PDF, to naravno možete pretvoriti koristeći ovaj isti alat.

A koliko košta? Besplatno je!

Converter App recenzija – besplatno pretvaranje iz HTML u PDF

Stranica fukcionira vrlo jednostavno. Klikom na gumb “Choose files” otvara se pregled mapa i datoteka (folder i file) na vašem računalu. Tu odaberete do 20 izvoda koje ste prije preuzeli u Erste netbankingu.

Kao što vidite na slici iznad. Koraci su slijedeći:

  • 1. Korak – Odaberite “Convert HTML file”
  • 2. Korak – Odaberite “Choose files”
  • 3. Korak – Stisnite gumb “Convert”

Amerikanci bi rekli, “Easy as 1-2-3”, jednostavno poput 1-2-3.

Ako niste sigurni kako odabrati (Choose files) HTML datoteke, odnosno u našem slučaju Erste bankovne izvode u HTML-u, pogledajte sliku ispod kako to izgleda.

Odabir HTML datoteka Erste bankovnih izvoda

Nakon što ste odabrali datoteke i stisnuli open, stranica će vas vratiti natrag na početnu. Tada stisnete gumb “Convert”. Kroz nekoliko trenutaka će se pojaviti novi gumb zelene boje (download). Pritisnite taj gumb i započet će preuzimanje vaših PDF datoteka. Na vašem računalu će se tada pojaviti results.zip datoteka. Otpakirajte je i pronađite vaše PDF datoteke.

Ispod imate sliku kako to sada izgleda na vašem računalu. Sada imate sve vaše Erste bankovne izvode u PDF formatu i spremni su za spremanje u oblaku kao backup ili za slanje vašem knjigovodstvu ili računovodstvu. Cijeli proces umjesto 30 minuta sada traje svega 2 minute.

Erste bankovni izvadak u PDF formatu

Zaključak

Ovime zatvaramo ovu recenziju Converter.App, odnosno upute kako pretvoriti bilo koju HTML datoteku u PDF datoteku. Ili u mom konkretnom slučaju, kako pretvoriti Erste bankovni izvadak iz HTML datoteke u PDF Erste bankovni izvadak.

Možda jednog dana Erste banka počne pretvarati HTML u PDF, pa korisnici mogu odmah preuzeti PDF. Možda jednog dana knjigovodstveni softver može primati HTML format, pa nam neće trebati PDF. A isto tako, možda, jednog dana nećemo morati printati taj bankovni izvadak nego će biti dovoljno imati ga u digitalnom formatu. Do onda, printajte, spremajte, bekapirajte vaše bankovne izvode.