Program za izradu računa

Tražite li program za izradu računa?

Savjeti

Tražite li program za izradu računa, sada ste na pravom mjestu. Ako vodite mali posao i upravo “razbijate glavu” koji je program za izradu računa najbolji, mi smo za vas napravili usporedbu 4 dostupna programa na hrvatskom tržištu.

Na jednom mjestu prikupili smo sve dostupne podatke iz određenih paketa usluga. Sa ciljem da olakšamo potragu za programom koji će biti primjeren vašim potrebama. Vrijeme je uvijek dragocjena stvar, zato krenimo odmah.

Bez obzira da li se bavite pisanjem ili programiranjem, to jest, bilo kojom aktivnošću koja zahtijeva izdavanje računa, vrlo vjerojatno ste se u nekom trenutku pitali koje je najbolje rješenje za izdavanje računa.

Program za izradu računa
Ponekad su opcije na dohvat ruke, a ponekad je potrebno nešto više da bi otkrili koji program za izradu računa nam najbolje odgovara.

Program za izradu računa – Usporedba 4 programa

 1. MiniMax – 5 paketa
 2. Relago – 3 paketa (promo kod 10% popusta MGMP65VO)
 3. Solo – 2 paketa
 4. Mali ured – 1 paket

Prilikom usporedbe programa, vodili smo računa o:

 • jednostavnosti korištenja,
 • da ima mogućnost izdati ponudu i račun,
 • da je korisnička podrška dostupna,
 • dostupnom free testiranju,
 • te da za određeni iznos pruža dodatne mogućnosti/nadogradnju.
Program za izradu računa
Izrada računa sastavni je dio svakog uspješnog poslovanja.

Program za izradu računa – osnovne informacije

Kako je navedeno na službenim stranicama, svaki od programa je zapravo web aplikacija i nije potrebna instalacija na računalo. To jest, svakom programu može se pristupiti putem interneta – takozvani cloud model poslovanja. Što bitno olakšava posao u ovom digitalnom vremenu. Dovoljno je znati podatke za login, kako biste programu pristupili sa bilo kojeg računala koje ima pristup internetu. Neki od programa dostupni su i kao mobilna aplikacija, što je svakako dodatna prednost (MiniMax i Solo).

Prije nego što počnete službeno koristiti bilo koji program, imate mogućnost besplatnog testiranja. Besplatno testiranje  u pravilu traje 15, odnosno 30 dana. Dok program “Solo”, u svojoj ponudi nudi osnovni paket, besplatan u neograničenom trajanju.

Svaki od programa ima dostupnu korisničku podršku, što je izuzetno bitno pri korištenju bilo kojeg sustava. Lakše snalaženje korisnika dodatno je osigurano prezentacijom, uputama te video tutorijalima

Od svih programa koji su bili dio ovog testiranja, jedino MiniMax pruža opciju paketa za paušalce, to jest, samo izlazni računi. Čitateljima tehnologije vjerojatno će biti zanimljiva opcija za StartUp način poslovanja, za koji MiniMax nudi 40% popusta na bilo koji paket. Isti popust vrijedi i za udruge te humanitarne organizacije.

U nastavku donosimo pregled dostupnih elemenata osnovnih paketa kao i specifikaciju naprednijih paketa ovih programa.

Program za izradu računa
Koje je najbolje rješenje za izdavanje računa?

Program za izradu računa – usporedba osnovnih paketa

Stavljajući se u perspektivu poduzetnika koji je zainteresiran za ovakvu vrstu usluge, napravili smo usporedbu osnovnih paketa svih 4 programa. Na taj način dobili smo podatke koji nam govore što je minimum koji se nudi za određenu cijenu, u kojem programu. Kako to točno izgleda, pogledajte u tablici niže.

Cijene za osnovne modele kreću se do 50 HRK mjesečno. Neki nude više opcija, neki nešto manje no bitno je imati na umu potrebe vaše tvrtke kako bi pronašli najbolje rješenje. Dok je fiskalizacija računa još uvijek goruća tema, prema dostupnim podacima, svaki od programa nudi mogućnost fiskalizacije u svom osnovnom paketu

Sljedeća stvar na koju treba obratiti pozornost je broj korisnika odnosno klijenata sa kojima ćete raditi te broj računa koji možete izdati u jednom mjesecu. Raspon ponuđenih opcija je dosta širok. Od jednog korisnika – Solo “Jabba” program, do neograničenog broja korisnika u MiniMax-ovom programu “Izlazni računi”.

Poput programa za izradu web stranica o kojem smo pisali ovdje, tako i programi za izradu računa imaju običaj staviti svoj logo na račun. Naravno, da će biti naveden i vaš logo no, prije nego odlučite koji ćete paket platiti, pitajte se da li vam odgovara opcija prema kojoj se vidi i logo tvrtke koja je osmislila program za izradu računa.

Ako vodite svojevrstan web shop, provjerite da li program koji vam se sviđa, ima mogućnost povezivanja sa vašim web shopom. Odnosno, ako se radi o većoj količini proizvoda, da je podržan uvoz podataka putem excel tablice. To će vam znatno olakšati posao ili barem više nego da ručno unosite jednan po jedan artikl.

Ništa manje bitno nije ni robno skladište za slučaj da se bavite prodajom robe bilo koje vrste. Osim toga, bitne teme kod odabira programa za izradu računa, mogu biti i pripremljenost sustava i dokumenata za knjigovodstvo, statistike prodaje te grafovi poslovanja kao i mogućnost konverzije u druge valute.

A kako stvari točno stoje u kojem paketu i kojem programu, pogledajte ovdje ⬇️

Program za izradu računa - Tablica “Usporedba osnovnih paketa”
Program za izradu računa – Tablica “Usporedba osnovnih paketa”

Napomena: “Nije navedeno” ne znači da određeni program nema tu mogućnosti, već da prilikom pretrage internet stranice određenog programa, nismo pronašli tu mogućnost kao istaknutu. Za provjeru dostupnosti određene mogućnosti, potrebno je kontaktirati pružatelja usluge navedenog programa.

Sad kad znate što možete dobiti za koju cijenu, lakše je razmišljati o modelu koji vam najviše odgovara.

Program za izradu računa – Napredniji paketi i dodatne mogućnosti

Ako ste ipak u potrazi za većim opsegom specifikacija + imate veći budžet, donosimo pregled ‘naprednijih’ paketa istih programa.

MiniMax u svojoj ponudi ima ukupno 5 paketa namijenjenih poduzetnicima i to:

 • “Izlazni računi” koji su primarno namijenjeni paušalcima (opisan iznad), zatim
 • “Mikro poslovanje”,
 • “Mini poslovanje”,
 • “Maksi poslovanje”
 • te “Mini računovodstvo” koji je namijenjen vođenju poslovanja i knjigovodstva cijele organizacije.
Program za izradu računa
Program za izradu računa – MiniMax – dodatni paketi, pogodnosti, cijena

Relago pored paketa “Osnovni” nudi “Standardni” te onaj “Po mjeri”. Za paket “Standardni” prikaz specifikacija slijedi niže. Paket “Po mjeri” dostupan je na upit obzirom da je “opcije unutar aplikacije moguće prilagoditi potrebama korisnika uz mogućnost dodatnih podešenja i proširenja”.

Solo ima istoimeni napredni program. Samo jedan takve vrste i prikaz specifikacija tog paketa slijedi niže.

Program za izradu računa
Program za izradu računa – Relago i Solo – dodatni paketi i pogodnosti

Relago promo kod za 10% popusta je: MGMP65VO

Sigurna sam da smo, kroz ove tablice i sumirani prikaz dostupnih podataka, uspjeli barem uštedjeti vrijeme svima koji su tragaju za rješenjem o izdavanju računa. Kada se na jednom mjestu nađe usporedba nekoliko opcija, lakše je donijeti odluku ili barem odrediti smjer razmišljanja. Tehnologija.hr postoji kako bi vama učinila život lakšim. Ako vam se svidio članak, nećemo imati ništa protiv da ga podijelite ;). Komentare čitamo također, tako da slobodno pišite. Tu smo za vas.

Napomena: Tehnologija.hr napravila je nezavisnu usporedbu programa navedenih u članku, prema podacima koji su dostupni putem web stranica istih, u studenom 2019. godine. Članak nije sponzoriran te se Tehnologija.hr odriče bilo kakvog preuzimanja odgovornosti za uslugu i korištenje navedenih programa. Za dodatne informacije o paketima i uslugama, budite slobodni kontaktirati sljedeće – Minimax.hr, Relago.hr, Solo.com.hr te Maliured.com.