Zašto se tehnologija.hr otvara sa Plus hosting servera?

Savjeti

Odlučio sam napisati kratku recenziju Plus hostinga. Kako sam već spomenuo u recenziji zelenog hostinga, već sam recenzirao druge web hosting tvrtke i sam sam vodio malu hosting tvrtku (GEM Studio) od 2006 do 2011. Tako da imam nekog iskustva sa hostanjem web stranica. Vjerujem da postoje različite situacije za odabir različite web hosting tvrtke. Tako sam i ja prošao sve, od Hetznera, Google Clouda, AWS, Microsoft Clouda, DigitalOceana i mnogih drugih.

Npr. DigitalOcean mi je super i hostam nekoliko instanci kod njih. Puno su povoljniji od AWS, i Google Clouda, a usluga je vrhunska. O njima više nekom drugom prilikom, a ako ih želite probati besplatno (poklanjaju $200).

Zašto je Plus hosting dobar?

Vratimo se na temu i Plus hostingu, odnosno razlozima zašto sam odabrao baš njih. Prvi puta sam se odlučio za njihove usluge 90-ih godina. Moj tadašnji poslovni partner ih je pronašao i bili smo jako zadovoljni. Ok, nemojte suditi koliko sam ja star, ali da, Plus hosting je jedan od najstarijih web hosting provajdera na ovim prostorima. Koliko je važna dugovječnost? Pa nije najvažnija, al razne male web hosting firme je pregazilo vrijeme, požari, poplave, smrti hard diskova, recesije i dalje da ne nabrajam.

Plus Hosting recenzija – Prijeđi u Plus!

1. Posluju nekoliko desetljeća

Plus hosting se održao ne godinama, već desetljećima! To možda ne govori puno o njihovoj kvaliteti, ali nešto govori. Kroz ta desetljeća prošli su nekoliko redizajna web stranice, dokapitalizaciju od €4.2 milijuna eura, nekoliko akvizicija uključujući Studio4Web kod kojih sam također hostao nekoliko web stranica. U narodu bi rekli, prošli su sito i rešeto.

Oni su ujedno i jedna od najvećih web hosting tvrtki po broju klijenata sa preko 20,000 hostanih domena.

2. Dobra domena koja se lako pamti

Nije toliko bitno, ali ako usporedimo prije spomenuti Studio4Web .com i Plus .hr. Lakše ćete zapamtiti, lakše upisati, lakše preporučiti, jednostavnije je i bolje. Ponavljam, nije neki faktor, al ako ćete surađivati s nekom tvrtkom godinama, onda ovise detalji. No bez brige, Plus Hosting drži još nekoliko aševa.

Možda sam opsjednut domenama više od običnog prolaznika, al eto, pripišimo to profesionalnoj deformaciji. Što mogu, plus .hr je solidna domena.

3. Serveri se nalaze u Hrvatskoj

Konkurenti Plus Hostinga će reći da nije velika razlika gdje se server nalazi (u pitanju su mali pingovi i milisekunde). Donekle se i slažem, jer ovo zaista utjeće na dio posjetitelja. Osim naravno ako je 90% vaših posjetitelja iz Hrvatske, onda definitivno ima smisla još više obratiti pažnju na lokaciju servera. Isto tako, svatko tko je bar malo čitao o Googleovim Core Web Vitals testovima, zna da se milisekunde broje.

Samim time nećete kupiti web hosting u Australiji ili Argentini, nego gledate da bude barem u susjedstvu.

Plus Hosting recenzija – SSD premium diskovi u Hrvatskom datacentru

4. Nekad kune, danas euri i dobije se račun

Plus hosting će vam ispostaviti račun u našoj valuti i samim time pojednostaviti poslovanje. Ako kupujete web hosting u dolarima, nešto će se zagubiti na konverziji, vaša knjigovođa će se pitati kako ide sa porezima i PDV-om, itd. Ako kupujete web hosting kod Plusa, nema filozofiranja. Da ne kažem koliko je to bolje ako susjedovom sinu date da vam negdje hosta stranicu. Vidio sam horor priče gdje su se i ozbiljniji ljudi od teenagera zainatili pa onemogućili pristup vlasniku web stranice. Nemojte se kockati i angažirajte profesionalnce koji vama omogućuju direktan pristup.

5. Odlična podrška prilikom registracija domena

Već sam spomenuo svoju laganu opsjednutost domenama, no izgleda da tu opsjednutost Plus Hosting dijeli samnom. Ne samo da su oni izgradili svoju tvrtku na dobroj domeni, nego isto žele i svojim klijentima. Ovlašteni su registar .hr domena, ali isto tako možete registrirati mnoge druge nastavke!

Moje registrirane domene kod Plus Hostinga

Kao što vidite na slici iznad, registrirao sam nekoliko .hr domena kod Plusa, ali isto tako i manje poznate nastavke. .guru, i .info. Koje sve domene se mogu registrirati u Plusu? Teško mi je reći, ali obzirom na dužinu liste, rekao bih sve moguće.

Registracija prve domene, uz zakup web hostinga je besplatna.

6. Dnevni backup, malware zaštita, SSL, bez brige

Kako naslov kaže, a isto je vidljivo i na Plusovoj naslovnici, sve bitne siguronosne boljke su dostupne. Besplatni SSL certifikati se lako instaliraju, backup i malware zaštite su automatske. Ako se nešto probije na vašoj web stranici ili postoji rizik od istog, doći će vam upozorenje na email adresu. Vjerujte mi, kada se vi sami morate brinuti o tome, duboki san teže dolazi. Podsjećam da ovo piše osoba kojoj su hakirali server na Badnjak sa 200 web hosting klijenata na tom serveru. Ako napišem da mi je to bio najgori Božić u životu, bio sam blag sa opisom.

7. Enterprise SSD premium diskovi

Uh, ne znam da li postoji išta uzbudljivije od SSD diskova u svijetu web hostinga. Pričao sam u nekoliko navrata sa suosnivačem DigitalOceana i mogu reći da pojava SSD diskova na web hostingu označava jednu veliku prekretnicu. Istina da su se neki već lagano naviknuli na taj standard i da se to očekuje, ali lijepo je vidjeti da se to podrazumjeva kod Plus Hostinga. SSD je super i vaše web stranice će se zbog njega brže otvarati!

8. Besplatna migracija sadržaja

Sad sam već nanizao popriličan broj prednosti zakupa web hostinga kod Plus Hostinga i znam da bi barem ja razmišljao o opciji da se prebacim na njihove servere, odnosno datacentre u Hrvatskoj. Ali kako? Bez brige, prepusti stvar profesionalcima i oni će za vas to odraditi besplatno. Neki se pitaju kako im se to isplati raditi, ali oni koji su duže u ovoj industriji znaju da je to dio svakodnevne prakse. Naravno, ovo vrijedi samo za nove klijente i prvu stranicu, a preostale migracije se plaćaju.

Plus hosting uključuje u cijenu prvu migraciju web stranice

9. cPanel sučelje

Neke web hosting tvrtke poput Hostingera kojeg sam također recenzirao (na engleskom jeziku) imaju u ponudi svoje control panel sučelje. Nema to nekih pretjeranih nedostataka, ali sva control panel sučelja se ipak uspoređuju sa cPanelom. Ukratko, cPanel je zakon! Dodavanje domena, bekapiranje, upravljanje i mjenjanje datoteka, otvaranje email adresa, automatska instalacija WordPresa, izmjene na bazi pomoću PHPmyadmin, redirekcije i mnoge druge funkcionalnosti su nadohvat ruke! cPanel je jedan od najmoćnijih web hosting softvera i imate ga na raspolaganju.

10. Dodatne opcije

Osim “običnog” shared hostinga gdje jedan poslužitelj (server) hosta i do nekoliko stotina web stranica, zajedno sa vašom web stranicom, Plus hosting ima i druga rješenja. Reseller hosting, dedicirani poslužitelji, VPS. O tome više možda nekom drugom prilikom, jer se u ovoj recenziji koncentriram isključivo na shared hosting. Između ostalog, i zbog toga što ja osobno kod Plusa koristim isključivo te usluge, zajedno sa registracijom domena. Ali sam kratko htio spomenuti da postoje i napredne opcije ako vaša web stranica ili projekt preraste u nešto veće.

11. Osiguran smještaj za više web stranica

Najmanji hosting paket podržava smještaj do 6 (šest) web stranica. Jedna glavna domena i 5 addon domena. Postavljanje addon domena je vrlo jednostavno, a 5GB prostora će biti više nego dovoljno osim ako imate neki zaista zahtjevan projekt. Recimo jedna od mojih web stranica koja je posvećena distribuiranju besplatnih grafičkih materijala (koju su malo “teži”) će tražiti više prostora. Isto tako, ta web stranica prima većinu posjetitelja iz SAD-a, tako da sam tu web stranicu smjestio na Zeleni Hosting. Dok recimo web stranice svoje tvrtke, bloga poput ovoga, ili manje web trgovine mogu bez problema raditi sa 5GB prostora.

Isto tako, uvijek možete zakupiti veći hosting paket. Ako imate veću web stranicu, onda vam sigurno i više znači za poslovanje, tako da je i veći trošak opravdan. Kod konkurencije je slična politika. Više prostora, više datoteka, više posjetitelja, viša cijena. Kad smo kod cijene…

Plus hosting cijene

12. Povoljni web hosting paketi

Kad se sve zbroji, €60-ak eura godišnje uz trenutni popust je više nego povoljno za poslovanje jedne tvrtke. Dobar ručak za dvoje u finijem restoranu će vas koštati €60-ak eura. Ovdje možete vidjeti trenutne cijene i zakupiti vaš web hosting.

Ovaj članak sadrži affiliate linkove, što znači da ću jedan manji postotak dobiti kao kredit kod Plusa i to isključivo ako nešto kupite kod njih i to u kratkom periodu od klikanja poveznica unutar ovog članka. Osobno ne bih preporučio Plus Hosting da i sam ne hostam desetak web stranica i da nisam njihov klijent već godinama.

Kako sam napisao na početku ove recenzije, postoje različite prilike i Plus Hosting neće biti idealno rješenje za svakog klijenta i za svaku web stranicu. Primjerice, moja softverska tvrtka koja ima klijente uglavnom u SAD-u, koristi DigitalOcean zbog svoj jeftinih instanci i datacentra u SAD-u. Jedan drugi projekt koji najviše posjetitelja prima iz Japana, Kine i Indije je također smještena u DigitalOcean datacentru u Singapuru.

Ali sve moje projekte i web stranice koje posjetitelji otvaraju na ovim prostorima, već godinama hostam u Plus Hostingu. I zato ih rado preporučam.