Tehnologija.hr počinje s radom

Vijesti

Dragi posjetitelji,

S velikim oduševljenjem najavljujem početak rada bloga tehnologija.hr. Još uvijek ne mogu vjerojati da je ova domena bila slobodna za registraciju, ali svega nekoliko tjedana od registracije, stranica je spremna za pregledavanje.

Kako je prioritet bio krenuti s radom što prije, morali smo vas zakinuti za količinu sadržaja. Nadam se da vas to neće obeshrabriti da posjetite stranicu ponovno tokom 2023 godine nakon što počnemo ispunjavati našu misiju.

ZAŠTO TEHNOLOGIJA.HR?

Steve Jobs je jednom rekao kako je osobno računalo poput bicikle za um. U suštini, tehnologija često ima moć da poveća produktivnost, sposobnost, a samim time i ekonomsko stanje individualca. No, isto tako, ako se tehnologija ne koristi u pozitivne svrhe, može biti nevjerojatan gubitak vremena i fokusa.

Mislim da se svi možemo zapitati s vremena na vrijeme, da li koristimo dostupnu tehnologiju na pravi način? Zadržimo se na Steve Jobsu i Appleu, odnosno iPhoneu. Koliko naprednih opcija za iPhone zaista koristite? Da li znate sve koje postoje? Koliko je iPhone odnosno neki drugi pametni telefon unaprijedio vaš život ili financijsko stanje?

DA LI JE TEHNOLOGIJA UNAPRIJEDILA ILI UNAZADILA VAŠE FINANCIJSKO STANJE?

Cijena najnovijeg iPhonea u trenutku pisanja može dosegnuti i €2,300. Za vas koji još uvijek mjere cijene u kunama, to bi bilo oko više od 17,000 kuna. Da li takva investicija opravdava povrat? Ako putem Instagrama zarađujete više od €1,000 mjesečno, sigurno da. No, ako igrate igrice i dodatno trošite na “In-app purchases”, odnosno provodite vrijeme na društvenim mrežama vjerojatno ne.

Vjerujem da bi svatko bio zahvalan na savjetu kako maksimalno iskoristiti tehnologiju koja mu je već dostupna, odnosno kako bolje uraditi nešto s nečim s čim raspolaže. S toga smo kreirali rubriku “savjeti”.

Napredna tehnologija je skupa

KATEGORIJA SAVJETI

Nismo se svi rodili kao programeri. Ali današnje društvo i tehnologija nezaustavljivo ide u tom smjeru. Pojavom umjetne inteligencije još i više. Nekad je vrhunac interakcije s tehnologijom bio namjestiti sat na video rekorderu. Koliko to samo smješno zvuči u usporedbi sa aplikacijama na našem pametnom telefonu, satu, tabletu, računalu, televiziji, a uskoro vjerojatno i pećnici, hladnjaku, autu i tako dalje.

Što možete očekivati na tehnologija.hr osim savjeta? Planiramo raditi usporedbe. Usporedbe, npr. telekom operatera. Večina korisnika upravo onaj skupi pametni telefon spomenut ranije, kupi uz pomoć operatera. Obzirom da ovaj blog nije sponzoriran od strane telekoma, objektivno ćemo usporediti trenutno dostupne pakete i uređaje. Isto tako u planu imamo objaviti pokoji savjet HAKOM-a jer po komentarima na društvenim mrežama, očito je da je korisnicima potrebno tako nešto.

KATEGORIJA SOFTVER

Jedan od načina pračenja tehnoloških trendova su vijesti. Mi nećemo pisati vijesti u klasičnom smislu, ali smo svjesni da jedini način za ostati u tijeku je pratiti vijesti i probavati nove tehnologije koje dolaze na tržište. Na taj način pobjeđujete konkurenciju! Možete se ljutiti koliko hoćete, ali tvrtke koje su prve iskoristile moć Google AdWordsa, ili email marketing softvera su zgazile konkurenciju.

To ne znači da je napredna tehnologija isključivo za tvrtke! Moje malonogometne sposobnosti su drastično porasle od kako se koristi Viber za grupnu komunikaciju! Naprosto ekipa se puno lakše dogovori, te se nogometni termin održi. Primjer je jednostavan, ali zorno prikazuje pozitivan utjecan tehnologije, odnosno u ovom primjeru, zahvaljujući softveru!

KATEGORIJA HARDVER

Napredak u hardveru

Drugi način, osim vijesti, kako se može ostati u korak sa konkurencijom ili ih preteknuti su recenzije. Dok su novosti kratke i površne, neke od softverskih i hardverskih proizvoda i usluga planiramo recenzirati kako bismo bolje pokrili samu temu. Hardver ima ogromnu ulogu i potencijal u mjenjanu nečijeg života ili pulsa nacije.

Poput softvera, hardver je izuzetno napredovao. Česta usporedba je računalna snaga letjelice koja je sletila na mjesec i računalna snaga jednog pametnog telefona ili pametnog sata. Naša misija je pomoći da zaista i iskoristite tu računalnu snagu, odnosno da imate neku konkretnu korist od toga.

KATEGORIJA INTERVJU

Iskreno, ovo je možda moja omiljena kategorija. U prošlosti sam intervjuirao milijunaše, lidere, uspješne poduzetnike i investitore. Njihovo znanje i iskustvo je nevjerojatno i krije mnoge trikove. Ovo je idealan način za podijeliti ih sa svima. Za sada još nemamo objavljenih intervjua, ali su u pripremi.

Ukratko, to su neke od tema koje možete očekivati na tehnologija.hr u budućnosti. Moja strast prema tehnologiji dolazi zbog toga što je u nebrojeno mnogo načina promjenila moj život na pozitivno. Ali u isto vrijeme sam svjestan kako tehnologija krije i mnoge zamke, te vjerujem da se mnogi tek trebaju upoznati s njima.